Мило своїми руками: поради, помилки при роботі та ароматні рецепти

Останнім часом високою популярністю користуються хенд-мейд товари, це стосується не лише традиційних вишиванок, ляльок чи посуду, але й мила. Все більше людей цікавить, як приготувати мило в домашніх умовах, потішити своїх рідних та гарно провести час за цим процесом. Адже виготовлення мила ручної роботи – це цікавий та дуже творчий процес, результатом якого є ідеальний для вашої шкіри продукт.

Якщо мова іде про досвідчених миловарів, що давно займаються цією справою, то вони готують мило з нуля, починаючи з жирів та лугів. Проте для тих, хто хоче спробувати себе вперше у цій справі зовсім не обов’язково починати з таких основ, можна купити мильну основу або замінити її на дитяче мило. Детальніше про те, що потрібно аби зробити мило в домашній умовах:Мило своїми руками: поради, помилки при роботі та ароматні рецепти

  • мильна основа, яка продається в спеціалізованих магазинах, або дитяче мило. Для прозорого мила слід купити прозору мильну основу. Тут є один нюанс, мильна основа без запаху, тому ви можете з легкістю ароматизувати її, як завгодно, тоді як дитяче мило має запах, який важко перебити іншими додатками, тому вам слід бути до цього готовим;
  • гліцерин, який коштує кілька гривень у будь-якій аптеці;
  • базова олія майбутнього мила (мигдальна, абрикосова, персикова, оливкова та інша).
  • ефірні олії, які слід підбирати суто по індивідуальних вподобаннях та очікуваному ефекту. У мережі можна детально прочитати, які олійки для чого призначаються, щоб створити ідеальний мікс для своєї шкіри;
  • барвники, які можуть бути як натуральними (куркума, кориця, кава), так і штучними (завжди дають більш насичені та яскраві кольори;
  • цукор, що допомагає у плавленні мила;
  • тепла вода або молоко для розведення мильної маси. Для шкіри дуже корисним буде суміш на молоці;
  • спирт або інший міцний алкоголь для обприскування поверхні мила;
  • посуд для самого приготування та форми для мила (можна купити чи використати те, що є під руками, як дитячі пластмасові для пасок, а можна силіконові або металеві для випічки).

Процес приготування мила ручної роботи

  • Натріть мило на дрібній тертці;
  • Налийте в каструльку базову олію і гліцерин;
  • Поставте каструлю на парову баню і нагрівайте олію, поступово всипаючи мильну стружку і підливаючи окріп. Постійно помішуйте масу, можна міксером, але лише на невисоких оборотах. Повинна вийти однорідна маса, схожа на пісочне тісто;
  • Зніміть масу з парової бані і додайте інгредієнти, які будуть визначати властивості мила, його колір і аромат. Це ефірні масла, сухі трави, глина, сіль, насіння. Ретельно все перемішайте;
  • Форми змастіть оливковою олією і розкладіть в них ложкою мильну масу, добре утрамбовуючи;
  • Сформовані шматки мила після охолодження вийміть з форм і викладіть на папір. Воно повинно полежати при кімнатній температурі 2-3 дні і трохи підсохнути.

Зверніть увагу, що мила з травами та натуральними добавками не слід готувати багато, адже воно має дуже обмежений термін придатності.

Рецепт шоколадного мила

Мило своїми руками: поради, помилки при роботі та ароматні рецептиТаке мило добре очищає, пом’якшує і зволожує шкіру, має дуже смачний аромат.

Вам знадобиться:

  • 100 грам мильної основи
  • 1/3 чайної ложки базової олії горіха мадкадамія;
  • 50 грамів чорного шоколаду;
  • 10 крапель аромату какао;
  • Формочка, розпилювач зі спиртом, посуд.

Натріть мильну основу, розтопіть її на водяній бані. Поріжте квадратик шоколаду і додайте в розтоплену основу, потім зніміть з плити. Додайте базову олію та какао. Збризніть формочку спиртом і залийте отриману суміш. Готове мило залиште на добу для повного застигання.

Помилки, які часто допускають при виготовленні милаМило своїми руками: поради, помилки при роботі та ароматні рецепти

  • перша помилка – передозування ефірних олій. Це часто призводить до подразнення шкіри та алергії. Для дитини взагалі не слід додавати ефірні масла;
  • для забарвлення в червоний колір не слід давати пелюстки червоної троянди або чай каркаде, бо перші дають брудно-сірий колір, другий – брудно-зелений;
  • якщо олії в основі занадто багато, мило перестає милитися або стає жирним на дотик;
  • велика кількість сухих трав сушить шкіру та дряпає її;
  • не додавайте сіль у гарячу масу, бо вона розкладеться на фракції: воду і мильні пластівці.

Насправді процес досить простий та зрозумілий, його просто треба добре відчути. Бажаємо вам творчого натхнення на створення найароматнішого та приємнішого мила.

  • Мило своїми руками: поради, помилки при роботі та ароматні рецепти

    Завдяки співпраці з різноплановими компаніями, маю досвід написання статей на різноманітну тематику. Хобі — кухня та все, що пов’язано з домашніми солодощами. Все це дозволяє мені створювати якісний контент для читачів блогу.

    View all posts

Позначки:, , , , , , , , , ,
close