Продукти, що містять вуглеводи
Спочатку розберемося, що ж таке вуглеводи – група органічних сполук, які є необхідним компонентом клітин і тканин всіх організмів. Вони є однією із сполук складних життєво важливих молекул будь-якого організму. Вуглеводи беруть участь у обміні речовин та запасають наш організм поживними речовинами.
Вуглеводи, по суті, як паливо для нашого організму, яке ми отримуємо з харчуванням. Вуглеводи виступають основним джерелом нашого організму.
Що таке “прості вуглеводи”
Прості вуглеводи безпосередньо беруть участь у реакціях, які відбуваються у нашому організмі. Основний простий вуглевод – глюкоза. Загалом глюкоза потрібна для забезпечення живлення клітин. Глюкоза впливає на стан нашого здоров’я від її дефіциту чи надлишку людина може відчувати сонливість та втому.
Зниження рівня глюкози у організмі викликає почуття голоду, а також таку тенденцію можна спостерігати і коли рівень є підвищений (так реагує наш організм) – це слід пам’ятати тим, хто хоче тримати свою вагу в нормі та/або хоче схуднути чи навпаки набрати.
Фруктоза – теж відноситься до простих вуглеводів. Вона міститься у фруктах (чим солодший фрукт, тим більше фруктози у ньому). Даний вид вуглеводів є хорошим для людей хворим на діабет, бо вона живить клітини організму без участі інсуліну, в свою чергу частина фруктози в печінці перетворюється на глюкозу. Даний вид вуглеводів знаходиться у фруктах: яблука, черешні, кавуни, суниці, смородині і так далі; у меншій мірі у овочах та в меді.
Лактоза – це молочний цукор – він знаходиться у молочних продуктах. У шлунково-кишковому тракті лактоза розщеплюється на глюкозу і галактозу. Потім галактоза, потрапивши в кров, перетворюється в печінці в глюкозу. Лактоза- це вуглевод, який знаходиться у молоці, сметані, сирі, йогурті та кефірі – тобто у молочці.
Натуральний екологічно чистий сир своїми руками
Купити
13 видів різних бактерій у високій концентрації збільшують швидкість дозрівання з 2-х тижнів до 1 доби. Сир зміцнює імунітет, омолоджує судини, виводить з організму токсини.
Сахароза – дисахарид глюкози і фруктози.
Рафінований цукор складається на 95% з сахарози. Тому саме включаючи споживання цукру існує ймовірність отримання надлишку лишніх вуглеводів, які, в свою чергу, стають лишніми калоріями.
Сахарози є багато в буряку, дині, мандаринах, персиках. А також в в тістечках, тортах, печиві, тобто всю де у змісті є цукор – це все джерело сахарози.
Мальтоза – це солодовий цукор, тобто це цукор, який ми отримуємо з солоду, пива, меда, меляси. Якщо брати до порівняння рафінований цукор та мед, то мед хоча б складається на 80% з простих вуглеводів.
Складні вуглеводи – полісахариди
У тваринах складні вуглеводи накопичуються у вигляді глікогену, а от у рослинах- це крохмаль і целюлоза.
Крохмаль -це речовина, яка надходить на 80% з їжею складних вуглеводів.
Основні джерела крохмалю у їжі є крупи, борошно, макарони будь-яких сортів, бобові культури, окрім сої, а також з овочів – це картопля та кукурудза. Особливості засвоєння крохмалю: розщеплення починається в роті за участю слини, потім процес перетравлення здійснюється поступово на протязі шлунково-кишкового тракту, поки не розпадуться до простих вуглеводів, які не будуть засвоєні організмом.
Глікоген – вуглевод тваринного походження. У невеликих кількостях він міститься в печінці та м’ясі. А також, глікоген, який зберігається в печінці відповідає за підтримання рівня глюкози в крові, коли ми не споживаємо їжу.
Харчові волокна – комплексні вуглеводи- це настільки складні вуглеводи, що не засвоюються організмом. Тим не менше, ці волокна є теж дуже потрібними нашому організмові, так як вона забезпечують регулярну роботу кишечника та знижує рівень холестерину в крові.
Чи потрібні вуглеводи для схуднення?
Коли ми починаємо худнути, ми постійно перелистуємо купу-купезну статей і всі як один пишуть, що зменшіть споживання вуглеводів, чи зменшіть споживання цукру – бо це джерело вуглеводів. Тобто, ми одразу сприймаємо вуглеводи як свого ворога. Але якщо думати свідомо, то наш організм не може жити без вуглеводів.
У випадку людей, які худнуть, потрібно просто розібратися, які вуглеводи краще їсти, а які краще залишити. Наш організм, настільки розумний механізм, що він пристосований переварювати продукти, які крім вуглеводів містять велику кількість харчових волокон і поживних речовин (овочі, фрукти, бобові та продукти з цільного зерна, коричневий рис).
Тобто, це ті продукти, які є корисними для нашого організму. Містять необхідні вітаміни і мікроелементи (наприклад, для перетворення вуглеводів в глюкозу потрібен вітамін В1 – тіамін). Рівень цукру в крові підвищується повільно і надовго. Продукти ж, які піддалися переробці (цукор, продукти з білої муки, солодкі пластівці, готові продукти), відрізняються низькою поживною цінністю. Вживаючи ці продукти легко можна отримати набагато більше калорій, ніж організм в змозі переробити, а надлишок перетворюється в жири. Крім того, організм недоотримує вітаміни, мінерали, клітковину.
Тому, порада для тих хто хоче схуднути. Якщо ви на сніданок їсте продукти, які складаються із солодкої здоби, кави, то організм отримує багато швидкозасвоюваних вуглеводів, при тому, він не отримує тих вітамінів, які потребує. Якщо ж на сніданок приготувати повільно засвоювані складні вуглеводи, наприклад, цільнозерновую кашу, такий сніданок зможе енергетично «підтримувати» організм протягом дня.
Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.
View all posts