Електричні духові шафи: принцип роботи та функціональність
Важко собі уявити смачний святковий обід, який приготовлено без використання духовки. Чи не кожна господиня має свій ідеальний рецепт пирога, печива чи запіканки, тому обмежуватись кухонною поверхнею ніхто не хоче. Якщо ви запланували купити нову духову шафу чи взагалі ще не мали справи з таким типом сучасної кухонної техніки, тоді ця стаття для вас. Ми хочемо розповісти вам, що повинна уміти ідеальна духова шафа, принципи її роботи та основні параметри, які слід врахувати при виборі.
Розпочати, мабуть, слід із типів духовок, які доступні на ринку сьогодні. Це:
- вбудовані духові шафи;
- духовки, які стоять окремо.
Окрім цього вони мають ще багато характеристик, які їх відрізняють між собою, про що далі:
- Вбудовані духові шафи бувають газові та електричні, а ті у свою чергу бувають залежні та незалежні (мова про взаємодію із варильною поверхнею)
- Ті, що стоять окремо теж бувають газові та електричні, залежні та незалежні.
Якщо із цими типами усе зрозуміло, кожна господиня знає, який що буде зручніше для неї, то про сучасні можливості та функціонал знають не всі, тому хочемо розповісти вам про додаткові функції, які зроблять процес приготування та догляду за духовкою ще простішими та приємнішими.
Додаткові функції, які вам сподобаються
Конвекція
Конвекція – це режим нагріву, при якому відбувається циркуляція гарячого повітря по всьому об’єму духовки. Конвекційний режим нагріву духовки забезпечується роботою вентилятора розташованого на задній стінці духової шафи. З допомогою цієї функції можна готувати страви одночасно на декількох рівнях і при цьому не турбуватися про рівномірність запікання. Плюс, певні моделі духовок роблені так, що навіть аромати страв не змішуються.
Гриль
Гриль буває газовий, електричний або інфрачервоний. Це спеціальний теплоелемент, який розташований у верхній частині духовки, він випромінює тепло таким чином, що блюдо, яке під ним, швидко підрум’янюється зверху, залишаючись при цьому ніжним і соковитим всередині. Це відмінний режим для приготування м’ясних страв та випічки, що потребує скоринки.
Веретено
Веретено є цікавим та необхідним для любителів шашлику або великих шматків м’яса, риби, птиці. З його допомогою все рівномірно запікається їх з усіх боків. Воно часто має електромотором, що дозволяє зробити процес швидшим та ефективнішим.
Функцією СВЧ
Можливість використовувати духовку, як мікрохвильову піч та комбінувати цей режим із грилем чи конвекцією, сподобається багатьом господиням. Вам не прийдеться додатково встановлювати мікрохвильовку, економлячи простір, крім цього процес приготування багатьох страв буде значно швидшим, що також дуже тішить.
Електропідпал (якщо ви обираєте газову модель духової шафи)
Електропідпал забезпечує запалювання полум’я газових пальників, не відкриваючи дверцята духовки, за допомогою електричної іскри. Це не просто зручно, але й набагато безпечніше. Електропідпал може бути автоматичним (при перемиканні регулювання газового пальника) або у вигляді окремої кнопки.
Телескопічні направляючі для протвінів
Це висувні полози, на яких розташовуються решітки та протвіні для приготування страв. Це досить просто, проте дуже зручна конструкція, яка спрощує роботу господині, а також гарантує безпеку при вийманні страв для перевертання, перемішування і т.д. Доки ви не спробуєте, важко зрозуміти, наскільки це зручно, проте потім вам не захочеться користуватись духовкою без них.
Таймер
Його використовують для програмування часу, на сьогодні є моделі зі звуковим таймером, які тільки подають сигнал після закінчення часу і є моделі з автоматичним відключенням духовки, що досить зручно, якщо ви плануєте залишити страву після приготування всередині, але хвилюєтесь, що не встигнете вимкнути духовку.
Програмування
На сучасному ринку є моделі з певним списком програм, закладених виробником, що дозволяє автоматично приготувати різні страви або виконати необхідні для їх приготування операції, такі як розморожування. Також існують моделі, які дозволяють створювати свої власні програми приготування страви, що ви зберігаєте їх в пам’ять і потім просто обираєте необхідну.
Піролітичне очищення
Це найбільш ефективна система високотемпературної автоматичної очистки духовки, при якій забруднення згоряють, перетворюючись на попіл тим самим позбавляючи господиню від необхідності використовувати спеціальні миючі засоби, вам знадобиться лише протерти духовку звичайною вологою ганчіркою і все.
Каталітична очистка
Система, в якій використовується дрібнопориста емаль з каталітичними властивостями, що прискорює процес окислення жиру і розщеплення його на воду і вуглець. Очищення відбувається в процесі приготування страви при робочій температурі до 200-250 ° С. Проте вам все одно треба буде слідкувати за чистотою духовки, просто набагато простіше та рідше.
Завдяки співпраці з різноплановими компаніями, маю досвід написання статей на різноманітну тематику. Хобі — кухня та все, що пов’язано з домашніми солодощами. Все це дозволяє мені створювати якісний контент для читачів блогу.
View all posts